Tüp bebek tedavisinin yan etkileri var mıdır?
Tüp bebek, tıbbi bir tedavidir. Her tedavinin yan etkileri olduğu gibi, tüp bebek tedavisinin de yan etkileri olabilir. Ancak bu yan etkiler kalıcı ve uzun süreli yan etkiler değildir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların bazı yan etkileri olabilir.
Bunlar:
Ruh halinde değişiklikler
Alerjik reaksiyonlar
Karın ağrısı
İshal, kusma ve bulantının görülmesi
Enjeksiyon yapılan yerlerde hafif morarma, ağrı ve tahriş
Vücutta ödem oluşumu
Baş ağrısı
Göğüste hassasiyet oluşması
Sıcak basması
Yorgunluk
Tüp bebek ve kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların zararları var mı? Kanser yapar mı?
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kansere yol açmamaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar, kansere yol açtığına dair herhangi bir sonuca ulaşamamıştır. İlaçlar ile alakalı olarak, OHSS gibi geçici yan etkiler ile karşılaşılmaktadır. İlaçların uygulandığı bölgelerde, hafif oluşan kızarıklık gibi basit yan etkiler ile karşılaşılmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde karşılaşılabilecek diğer yan etkiler:
OHSS:
OHSS, yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlara karşı aşırı cevap verilmesi durumudur. Bu durumda istenilenden daha fazla yumurta oluşur ve bu durumun yol açtığı bazı olumsuzluklar mevcuttur. Şiddetli OHSS tüp bebek tedavileri sırasında %3-5 oranında oluşabilmektedir, hafif derecede OHSS’ye daha sık rastlanır. Tedavisi oldukça kolaydır, ardından tüp bebek tedavisine devam edilebilir.
Çoğul gebelikler:
Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik riski daha fazladır. Ancak çoğul gebelikler hem hamilelik hem de bebek için çeşitli risklere sebep olduğundan, yasal olarak embriyo transferi konusunda sınırlandırmalar getirilmiştir. 35 yaşından küçük kadınlarda, ilk iki tüp bebek denemesi için yalnızca 1 embriyo transferine izin verilmektedir.
Kanama:
Yumurta toplama aşamasında kanama sorunu görülebilir. Ancak kısa sürede bu kanama durdurulmaktadır.
http://tupbebekkonya.com/tup-bebek-tedavisinin-yan-etkileri-nelerdir/